Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Fullmäktige-ja till pengar för att utreda farleden till Långrörs hamn

Fullmäktige sa jag till att skjuta 1,45 miljoner kronor till kultur- och samhällservicenämnden för att delta i finansieringen av en utredning av farleden in till Långrörs hamn i Sandarne.

Utredningen ska ge underlag för en eventuell framtida muddring av farleden. Det som ska undersökas är bland annat behov av sprängning och miljöstatus. Området det gäller är mellan Otterhällan och Långrör. 

Utredningen görs av Sjöfartsverket, total kostnad beräknas bli 2,9 miljoner kronor, varav Söderhamns kommun och Trafikverket står för varsin del. För kommunens del fördelas pengar om från kommunstyrelsens investeringsbudget.

- Det här var rätt beslut att ta, nu får vi viktig kunskap att kunna gå vidare, säger Henrik Olsson, hamn- och skärgårdsförvaltare i kommunens Skärgårdsenhet.

Enligt en så kallad åtgärdsvalsstudie gjord av Trafikverket 2016, där samtliga brukare av hamnarna deltog, visade det sig att Kraton ser störst behov av en djupare farled i framtiden - 8,5 meter alternativt 9,0 meter - maximalt tillåtet djupgående i dag är 7,3 meter. Andra företag som använder Långrörshamnen är SMA Mineral, Yara och Nynäs petroleum.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2019-02-05

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter